Tittel Prototype 39 – Trekkvogn for Gråstripet skvettsneip med korsnebb og Ray-Ban briller
Status Tilhører kunstneren
År 2020

Les mer

Prototype 39 – Trekkvogn for Gråstripet skvettsneip med korsnebb og Ray-Ban briller

På den årlige ornitologiske konferansen i Dubai kunne den kjente innovasjonsornitologen Knut M Dragestad presentere en til nå helt ukjent trekkfugl. Nå er det ikke akkurat slik at nye arter nødvendigvis påkaller hjerteflimmer og gir spontan bollesveis. Men denne fuglen skilte seg ut i så måte. Ikke bare var den usedvanlig stor. At ingen hadde sett en så stor fugl tidligere ble ansett som like usannsynlig som at 1000 mennesker skulle oversett en tusenlapp på et fortau. Men, ikke desto mindre så var den ukjent – fram til stjerneornitologen fra ougaland optisk-ornitologisk register og rundkjøring oppdaget den på en nedlagt grusvei.

Situasjonen var nærmest komisk. Ornitologen var på luftetur med hunden sin, Fido, da et kjøretøy kom mot dem i så stor fart at koalisjon ikke var til å unngå. Kjøretøyet kom mellom Dragestad og hunden hans. Deretter hektet den røde fuglekassen seg fast i båndet, og siden farten var stor og Fido var liten, ble hunden snurret opp rundt takskjegget slik en hjulvisp trekkes inn mot et sort hull.

Da den nyetablerte koalisjonen hund-trekkfugl-ornitolog kom til kognitivt stabilt leie, var det opplagt hundens eier at dette ville ta tid å ordne opp i. Sitasjonen ble ikke bedre av at sjåføren av trekkvogna, en gråstripet skvettsneip med korsnebb og Ray-Ban briller skvatt ut av hullet og ga seg til å hakke løs på de andre på en svært nebbete måte.

Flaks i uflaks kan man si, så kvitret fuglen på en dialekt som ornitologen var familiær med. I koalisjonen slo ornitologens mobiltelefonlydopptaker seg på, så vi har kunnet rekonstruere hele samtalen. Vi har gjengitt den direkte (og som sagt nebbete) samtalen både på skvettsneipsk og som oversettelse til vanlig flat norsk. Vi må unnskylde det direkte ufine språket, men for forskningens skyld har vi ikke sensurert vekk noe:

Pip, pip, pip, pip,piiip, pip,pip

(Hvem i helvete tror du at du er, din forbaskede tulling?)

Pip,pip, pip

(Men så svar da, menneske!)

Pip,pip,piip, pip

(Jeg skal rapportere deg til dyrenes nyheter. Gråstripet skvettsneip med korsnebb og Ray-Ban briller trakassert av hund som lufter mann.)

(Red. anm: Det er på bakgrunn av denne setningen at vi vet at det dreier seg om den til nå ukjente arten gråstripet skvettsneip med korsnebb og Ray-Ban briller)

Pip, pip, piiip, pipå, pip

(Hjelp, hjelp, han forsøker å skyte meg. Hjelp. Hunden biter meg!)

(red. anm: Hundens kognitive jeg svevde på dette tidspunktet fortsatt lavt over myrtuer på finnmarksvidda, og eieren er 79 kg materialisert dyreempati, så vi har mistanke om at fuglen etterapet amerikanske jurister. Bokstaven Å i pipå tyder på at fuglen er hjemmehørende i Ougaland og omegn) 

Etter det siste nebbete utsagnet, pip, hvor fuglen avsluttet med en resiprok imperativ onomatopoetisk partisipp (noe som er sjelden), fløy den sin vei med en sinuslignende flyvebane a la linerle. Vi har dessverre ikke noen bilder av fuglen, siden den forsvant inn mellom buskene tre sekunder etter siste ‘pip’, og  siden vi vet at det tar mer enn tre sekunder bare å bla seg fram til fotappen på enhver moderne mobiltelefon. Ornitologen fortalte at det dukket opp en håndsveivet melkeseparator på grusveien der fuglen svingte inn mellom grenene. Separatoren skal ha hoppet rundt på veien og sunget gamle prøysenviser for plutselig å forsvinne i løse luften. Denne informasjonen har vi sett bort fra, siden vi vet at ornitologer har sett både flygende hollendere, handlevogner fullastet med wiskyflasker og rullende chesterfieldsofaer når de har blitt opphisset av ukjente paringsritualer og nye nebbformasjoner.

Vi har derimot fått en ganske god beskrivelse av fuglen av vår eminente ornitolog Dragestad. Vi har benyttet politiets fantomtegnere i rekonstruksjonen. Fuglen har riktignok fått B-gjengbriller i stedet for Ray-Ban, men bortsett fra det så ligner den svært på seg selv, i følge ornitologen.

Oppdagelsens andre del er om mulig enda mer spennende enn første del. Vi er nemlig i besittelse av trekkvognen fuglen benyttet, og det er her de store oppdagelsene ligger.

Det er en kjent sak at fugler er i stand til å innovere. Kråker kan ta i bruk pinner og annen redskap for å løse utfordringer. Men i denne saken står vi foran dyreinnovasjoner av et helt annet kaliber; Gråstripet skvettsneip med korsnebb og Ray-Ban briller (altså: ikke B-gjengbriller) har ikke bare funnet opp bobil for trekkfugler. De har funnet opp firehjulstrekk, sving både på for- og bakhjul, elektrisk rugekasse, automatgirkasse, gyrostabilisator og CD-spiller i miniformat. Dessverre var det ingen CD-skiver i trekkvogna. Fuglekassa har gjærfalsede slingreskjøter, hydraulisk dempet foringsautomat for nyklekte post-egg og semipermeable vannbrett som står perpendikulært på osmotiske takbord. Ved vindtunnellforsøk har det vist seg at trekkvogna gir maksimal luftmotstand, noe som virker ulogisk med første tanke. Ved nærmere ettertanke og diskusjon med engasjerte elektroingeniørers forening har vi kommet fram til at dette vil gi maksimalt treningsutbytte og følgelig store besparelser i treningsutgifter. Denne Gråstripet skvettsneip med korsnebb og Ray-Ban briller-logikken kan virke like logisk som at et glass vann frir til en gjeter, men like fullt er det en logikk i det. Den store moralfilosofen Jørgen Hattemaker sa det på en svært passende måte etter den årlige ornitologkonferansen: Til syvende og sist må vi mennesker akseptere at det finnes andre typer logikk enn der ute enn Jeg-er sterkere-enn-deg-logikk, hvis-jeg dreper-alle-i-dette-landet-kommer-vi-til-å-bli-lykkelige-logikk eller hvis-vi-sprøyter-alt-dødt-da-kommer-vi-til-å-få-mye-mat-i-generasjoner-logikk.

Ornitolog Dragestad er innstilt til kongens fortjenestemedalje i forgylt kobbereternitt og med korslagte tresnitt på purpurbakgrunn for sin oppdagelse. Han kommer videre til å bli stoppet ut så snart en av våre taxidermister kommer tilbake fra studietur til Pataya. Dragestad har allerede fått reservert plass i mosen på ornitologisk museum, riktignok på avdelingen for ugler. Fido Dragestad er allerede taxiderimifisert av vakthavende på legevakten på bærum sykehus, siden den skotskrutede Pitstop Busstopterrieren gjorde en glimrende jobb som søkke i oppbremsingen av trekkfuglens ville trekk.

Trekkvognen til Gråstripet skvettsneip med korsnebb og Ray-Ban briller er scannet i alle tre dimensjoner og gjengitt på korrekt måte i museets utstilling i annen etasje. Det er mulig å få kjøpt en plastmodell i museumsbutikken for en neve dollar. Prisen er den samme som for et fat olje og vil bli indeksregulert i tråd med OPECs fyllekalaser og utsvevende luncher.