Tittel Prototype 8 – Få deg en jobb på fabrikken
Status Tilhører kunstneren
År 2019

Les mer

Vi sa han skulle holde seg unna, men nei da. Noen har bare ikke ører som virker. Bli controller, slik som far, sa vi. Da vil du få nok å gjøre resten av livet. Trygg jobb. Sikker lønn.

Tror du han ville høre, du? Nei da.

Først tok han og herpa symaskina. Nå er det ikke lenger mulig å få bøtt så mye som en flik. Jeg måtte håndsy buksebena i forrige uke. Også så kjekt som det var å ha ei symaskin. Men den måtte han selvfølgelig ødelegge – og male rød!

Tenke seg til. Her hadde han alle muligheter til å få seg en trygg jobb. Eget kontor og greier. Vin i julegave og gullklokke etter 50 år. Ja, han ville klart 50 år hvis han hadde hørt på oss. Tenk bare på gullklokka han går glipp av. Det er ikke småtterier, sier jeg deg. Far fikk gullklokke etter 50 år. Inn til sjefen og bilde i avisa og greier. Vi har den liggende i skuffen her et sted. Skal vi se…..

Gubben får den om 17 år. Ikke lenge til det…. Bare 17 år. Her kommer han forresten.

«Hallopå’rei»

Vet du hva ei sånn klokke koster, forresten? Ikke småtterier, akkurat. Det er jo gull, ikke sant?

Etter å ha herpa symaskina så tok han den eneste pæra vi hadde til filmframviseren og monterte den foran som lykt. Har du hørt på maken? Filmframviserlykt? Hvem er det som finner på sånt? Joda, det er vår sønn, det! Ingen andre finner på noe sånn, men vi måtte bli velsignet med en slik en.

Du kan jo bare ta en titt på bildet han sendte oss: Prototype 8, liksom? Hva skal det bety? Prototype meg her og prototype meg der. Det blir i hvert fall ikke penger i banken av prototyper. Har aldri hørt om noen som har tjent penger på noe slik, akkurat? Skal han sende faktura da, liksom? En prototype kroner sekshundre og tretten? Til hvem da? Til meg kanskje? For at han herpa symaskina mi?

Her foreslår vi at han kan dedikere livet sitt til å kontrollere andre. Det er mye bra i å kontrollere andre. Hu Elbjørg og jeg kontrollerer hele nabolaget, vi. Interessant er det, og vi går ikke akkurat sultne til sengs, sånn som kunstnere og arkeologer. Varmt kontor og fast lønn, sa vi til ham, men neida. Prototype 8. Pøh!

Tenk på alle fordelene en controller har: Fast lønn. Men det nevnte jeg vel allerede. Og trygg jobb. Ja, og mange, mange andre fordeler. Og interessant. Finne feil hos andre og få skryt av det. Rett og slett tjene penger på det hu Elbjørg og jeg er skikkelig flinke til. Interessant er det!

Men av alle typer yrker og uyrker så måtte vi få en som skulle bli oppfinner. Og oppfinner er jo ikke noe yrke, er det vel? Kan jo like gjerne bli musiker da, jo. Eller tigger.

Nei, jeg sier det igjen: Bli controller, det sier jeg deg. Få deg en jobb på fabrikken, så er du sikret for resten av livet.