Tittel Prototype 9 – SFUSMV
Status Tilhører kunstneren
År 2019

Les mer

«Bomber og granater! Her regner det skarpt!»

Gårdbrukeren på Sørstad i Stange kaster seg over telefonen. Ikke siden krigen hadde man skutt på folk i Stange, og for to minutter siden brøytet en 105mm granat seg inn gjennom låveveggen.

Totningene rakk å få inn to treff til før det ble stille. Gårdbrukeren på Sørstad er som hedmarkinger flest; Traust. Han antok at sannsynligheten for å bli truffet var mindre utendørs enn inne i huset, og stod godt plantet på gårdstunet da lensmannen kom i en flunkende ny Volvo PV med blå saftblander på taket.

«Du kan bli drept», ropte han til gårdbrukeren.

«Ja vil du heller stå inne og få en bjelke i hodet», svarte han. «Det tryggeste stedet når totninger skyter er jo midt i blinken.»

Lensmannen var fra Sørlandet og forstod seg egentlig ikke på innlendinger.

Etterspillet ble enkelt: Totningene la seg flate. Det er en ting Toten har som ikke Hedmarkssida kan skryte av, og det er gode naboer. Gårdbrukeren på Sørstad fikk ny gavl på låven og erstatning for ei merr og 6 grisunger. Purka fødte dessverre for tidlig. Som plaster på såret kunne gårdbrukeren fritt få velge seg nytt kjøretøy. Ammunisjonsfabrikken hadde nok sett for seg en Ford Taunus eller Volvo PV, men gårdbrukeren hadde noe helt annet i tankene; Kubisten. Ett sted går grensa. Kubisten ville de ikke gi fra seg. Etter mye om og men klarte lensmannen fra bibelbeltet å hale i land en løsning som begge parter kunne enes om.

Ammunisjonsfabrikken hadde, på oppdrag av Nasacar, laget en Salt Flat Ultra Sonic Missile Vehicle (SFUSMV). Prototype 9 av denne racerbilen ble ikke fraktet til USA av ukjente grunner. Den stod fortsatt på Bradalsmyra Skytebane. Det lengste strekket på skytebanen er rakettbanen, men den egner seg ikke for muskelmaskiner i denne vektklassen.

Gårdbruker Sørstad ristet hånd med generaldirektøren på Raufoss, og med det hadde kjøretøyet skiftet eier. Sørstad ligger vakkert til i helninga ut mot Mjøsa. Gården har endeløse jorder. Den er som skapt for verdensrekordforsøk. Jorda på Sørstad hadde man bearbeidet i årevis med DDT og kjemiske godsaker fra IG Farben. Etter tiår med kjemisk krigføring i landbruket, skiftet Stange kommune smått om senn status fra jordbruksområde til ørken, og landbrukskontoret ble slått sammen med Plan og bygg.

I årene som fulgte ble det satt mange nye verdensrekorder på jordene på Sørstad. Folk stimlet til fra bibelbeltet i sør til Jektvik i nord. Motorshowene på Sørstad ble smått om senn til nasjonal begivenhet. Jordene ble omgjort til bilbane og kontorbygg. I dag er gårdbrukeren på Sørstad daglig leder i Sørstad motor og Caravan. Alt innen racing og camping er mottoet til den moderne, strømlinjeformede bedriften. På Sørstad var det bygg på jordene i gamle dager, og det står flotte bygg på de samme jordene i dag.

Og prototype 9 – SFUSMV står fortsatt i garasjen. Blankere enn noensinne. Alt dette kan vi takke tre blindgjengere fra Toten og en småreligiøs lensmann fra Søgne for.